E-commerce moet snel en simpel zijn – ook als die grenzen overschrijdt. Maar hoe valt dat te rijmen met exportcontroles die vaak veel tijd vergen? Een paar tips waarmee u twee op het eerste gezicht onverenigbare zaken toch op efficiënte en effectieve wijze kunt combineren.
Software waarmee je verder komt
AEB Cloud-software ondersteunt eenvoudig en efficiënt uw dagelijkse werkzaamheden - bij exportcontrole, logistiek en douanemanagement.
4 gratis trade compliance webinars voor bedrijven die werelwijd handel drijven. Over internationale handelswet- en regelgeving. Plus 3 regio-specifieke sessies voor Europa, de Verenigde Staten en Azië. Verzorgd door juristen. Van sanctielijsten tot KYC en SCO.
Cultuurgoederen die met een vergunning zijn uitgevoerd kunnen door de huidige omstandigheden niet altijd voor het aflopen van de termijn terug in Nederland zijn. Dit probleem kan nu worden opgelost door een verlenging aan te vragen.
We hebben voor u alle AEB-artikelen over de gevolgen van de coronacrisis verzameld. U ziet zo in een oogopslag welke informatie er beschikbaar is op het gebied van douane en supply chain management, maar ook over de maatregelen die AEB heeft ingevoerd om veilig te kunnen werken en die ervoor zorgen dat alle AEB-oplossingen en het datacenter normaal functioneren.
Brexit heeft in het dagelijks nieuws plaatsgemaakt voor het coronavirus. Maar Brexit blijft actueel. De tweede ronde van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn in april afgesloten. Een update voor handelsbedrijven.
Het aanleveren van originele herkomst- en oorsprongscertificaten is onderhevig aan problemen door de coronacrisis. Het is daarom tijdelijk toegestaan om de certificaten óók digitaal te overleggen. Een papieren kopie is tevens toegestaan.
Monsterfiles door verscherpte grenscontroles en potentiele grensafsluitingen bemoeilijken en vertragen het landtransport binnen de Europese Unie. Het vrij verkeer van goederen tussen de lidstaten is nog steeds van kracht, maar regelgeving en documentatieverplichtingen zijn onderhevig aan veel wijzigingen en verschillen per land.
Om besmetting met het coronavirus tegen te gaan zijn persoonlijke beschermingsmiddelen op dit moment hard nodig. Deze goederen mogen daarom sinds 15 maart niet meer zonder vergunning worden geëxporteerd. Daarnaast is het invoeren van gedoneerde goederen onder voorwaarden vrijgesteld van douanerechten.
De grote internationale luchtvaartmaatschappijen kondigden nog maar kortgeleden zelf aan niet meer op China te vliegen. Inmiddels zijn de luchthavens van vele landen om ons heen echter volledig gesloten voor passagiersvluchten uit de grootste risicogebieden. Het coronavirus verplaatst zich in rap tempo en raakt ondernemers en logistiek. De leverings- en capaciteitsproblemen worden alsmaar groter met stijgende vrachttarieven en schadeclaims tot gevolg. Maar wie betaalt voor de financiële gevolgen van de corona-virusuitbraak?
Vanaf wanneer gelden er nieuwe regels en vereisten voor in- en uitvoer tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? 1 januari 2021 is het enige juiste antwoord op deze vraag. Deze datum kan niet meer gewijzigd worden als de ‘Brexitwet’ die onder andere uitstel van de overgangsperiode verbiedt ook wordt goedgekeurd in het Britse Hogerhuis én de EU op 31 januari het hierdoor ongewijzigde uittredingsakkoord goedkeurt. U moet daarom ook weten wat deze afspraken betekenen voor het goederenvervoer.
Supply chain management (SCM) is een cruciale, maar vaak onderschatte discipline in elke sector. Vaak staat SCM alleen in de belangstelling als iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld als een vulkaanuitbarsting of referendum een negatieve impact heeft op de beschikbaarheid of prijsstelling van de producten die we dagelijks gebruiken.
Het Verenigd Koninkrijk moet de Europese Unie op 29 maart om 23.00 uur verlaten. Nog steeds weten we niet of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden met die onzekerheid?
Wie niet voldoet aan de Amerikaanse en Europese regelgeving bij de verkoop van militaire diensten, producten en data, loopt kans op boetes en zelfs gevangenisstraf. Hoe kunnen exporterende bedrijven de regelgeving naleven en tegelijkertijd concurrerend blijven?